ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ SEPIANICHE.ORG

πρωτοβουλία δημιουργίας forum επιστημόνων - αυτοδυτών

Η ημερίδα με θέμα “Αυτόνομη Κατάδυση και Επιστήμη των Πολιτών” διοργανώθηκε με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων δραστηριοτήτων της Ομάδας Εναλίων Αποτυπώσεων του Εργαστηρίου Τοπογραφίας, Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση αυτή, τόσο μέσω των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν αλλά κυρίως με τη συζήτηση που ακολούθησε, έδωσε τα εναύσματα και διαμόρφωσε την βάση για μια συζήτηση σχετικά με το υφιστάμενο πλαίσιο και τις πιθανές εξελίξεις σε σχέση με την Επιστημονική Κατάδυση στη Χώρα μας. Παράλληλα, το κοινό είχε την δυνατότητα να συμμετάσχει σε έρευνα μέσω ερωτηματολογίου για το θέμα της ημερίδας. Η έρευνα διεξάγεται μέσα στα πλαίσια του έργου ScienceDIVER “Cross-sectoral skills for the Blue Economy labor market” (κωδικός 863674, EMFF-Blue Economy-2018), στο οποιο συντονιστής εταίρος είναι το Εργαστήριο Τοπογραφίας, ΑΠΘ. H πρωτοβουλία για την συνέχεια της συζήτησης στον ιστοχώρο sepianiche.org, ελπίζουμε να διαμορφώσει ένα γόνιμο τοπίο συνεύρεσης επιστημόνων, αυτοδυτών και πολιτών που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Θάλασσας.

Σε συνέχεια της συζήτησης που ξεκίνησε στην εκδήλωση “Αυτόνομη Κατάδυση και Επιστήμη των Πολιτών”, προτάθηκε η δημιουργία μιας πλατφόρμας για την προώθηση της επιστημονικής κατάδυσης. Η ιδέα προέκυψε μέσα από την εξέλιξη της Ομάδας Εναλίων Αποτυπώσεων και με αφορμή τις προοπτικές του έργου ScienceDIVER. Στην ουσία με την έκδοση των πρακτικών της ημερίδας αποτυπώνεται και η αρχική κατάσταση της νέας αυτής πλατφόρμας. Θεωρώντας ότι η εκδήλωση έθεσε ένα σημείο αναφοράς για την επιστημονική κατάδυση στην χώρα μας, ελπίζουμε η πρωτοβουλία για την συνέχεια της συζήτησης στο διαδίκτυο να διαμορφώσει ένα γόνιμο τοπίο συνεύρεσης των ενδιαφερομένων.

Εκτός από τα κείμενα των ομιλητών της εκδήλωσης και αυτά των μελών της ομάδας έρευνας στα πλαίσια του έργου ScienceDIVER που συνιστούν το αρχικό περιεχόμενο του ιστοχώρου, για την δημιουργία και λειτουργία της πλατφόρμας sepianiche.org, συμμετείχαν ο Γιάννης Τάλλης και Πάνος Τοκμακίδης αναλαμβάνοντας τη διαμόρφωση του διαδικτυακού περιβάλλοντος, ο Σταύρος Τσιούμας, Νικόλας Σιδηρόπουλος και Νίκος Σιδηρόπουλος με την επιμέλεια της δημοσιοποίησης του οπτικοακουστικού υλικού των παρουσιάσεων στο διαδίκτυο, ο Τάσος Κτίστης φροντίζοντας για την φωτογραφική παρουσίαση της ημερίδας και η Ελπίδα-Ναταλία Κατωπόδη-Σταμέλου με την καταγραφή και αποδελτίωση της συζήτησης, και η Ελένη Στεφάνου στην τελική επιμέλεια των κειμένων.